logo-image

LCHF - KLUBBEN

Viktigt med magnesium

Magnesium är viktigt för många processer i kroppen. Det behövs för att muskler och nerver ska fungera ordentligt, för att hålla blodsocker och blodtryck på rätt nivå och för att göra protein, ben och DNA. Magnesium är ett näringsämne som är nödvändigt för friska muskler, nerver, skelett och blodsockernivåer. Om du inte får i dig tillräckligt med magnesium i kosten under en längre tid kan du utveckla hälsoproblem som hjärtinfarkt, stroke, diabetes eller benskörhet.

Magnesium är en mineral som inte kan skapas i våra kroppar, så det är viktigt att äta livsmedel med detta ämne samt ibland även nödvändigt med tillskott.

Vad händer med för låga nivåer av magnesium?

Låga nivåer av magnesium över tid kan leda till låga kalcium- och kaliumnivåer. Om du inte har tillräckligt med magnesium i kroppen kan du ha symtom som huvudvärk, aptitlöshet, illamående, kräkningar, trötthet och svaghet. Mycket allvarlig magnesiumbrist kan orsaka domningar, stickningar, muskelkramper, kramper, personlighetsförändringar och en onormal hjärtrytm.

Personer med magnesiumbrist löper större risk att utveckla:

  • högt blodtryck
  • hjärtsjukdom
  • stroke
  • diabetes typ 2
  • osteoporos
  • migrän

Hur får man i sig tillräckligt med magnesium?

Magnesium erhålls från mat eller från ett tillskott. Livsmedel som innehåller mycket magnesium inkluderar gröna bladgrönsaker, baljväxter, nötter och frön och fullkorn. När det gäller tillskott så finns det idag många varianter att välja på. Därför kan det vara smart att jämföra olika tillskott mot varandra för att hitta den som passar dig bäst. 

1 Jul 2023