logo-image

LCHF - KLUBBEN

Bästa livsmedlen för dina tarmar

Om du har en orolig mage, känner dig uppblåst, sugen på en massa saker, så kan det vara så att din tarmflora är i obalans. Du kan då göra en tarmflora analys för att få reda på det. En dålig tarmflora ger övervikt, diabetes och tarmsjukdomar så det kan vara bra att få ordning på den. Det går att stötta de goda delarna av tarmfloran med kost. Mer grönsaker är bra att börja med. Sedan finns det även andra livsmedel som är bra för tarmfloran.

Bra livsmedel för din tarmflora

Bra saker att äta eller dricka är bland annat rödvin. Det innehåller olyfenoler och är bättre än sin vita motsvarighet. Innehåller även flavonoider, som kan motverka allergier, inflammationer och infektioner.

Kakao är även det bra för tarmen, då den bryts ned i tjocktarmen där den frisätter kväveoxid. 

Fet fisk som lax, sill och makrill, innehåller antiinflammatoriska fetter och är bra för tarmfloran. Olivolja är bra det med då det innehåller nyttigt fett som mättar och gör hjärtat friskt.

Morötter är bra med, då det är rikt på karotenioder. Det ämnet finns även i bananer, melon, paprika och pumpa.

Du har också kålväxter, blåbär och vitlök. 

Sedan så är det bra med gurkmeja, samt endiver. Just endiver är rikt på inulin som främjar tarmfloran och motverkar förstoppning. Jordärtskockor har också detta ämne, samt en massa bra näringsämnen.

Du kan även inkludera korn, äpplen samt alger i din kost, för att få en bättre tarmflora. 

22 Oct 2019