logo-image

LCHF - KLUBBEN

Kan man dricka energidryck?

Low Carb High Fat är vad lchf står för och det innebär ju att vi ska dra ner på kolhydrater och se till att äta lite mer av de fetter som finns naturligt. I konceptet ingår även en viss återhållsamhet när det gäller socker men visst kan man dricka energidryck även om man använder sig av en lchf-diet. Det hela handlar om att göra det med måtta. Precis som med kolhydraterna så ska det inte bort helt och hållet, man ska bara dra ner på det. 

Vad innehåller en energidryck?

Tanken bakom en energidryck är att du som dricker av den ska få en extra kick, bli lite piggare. Det man har i drycken för att uppnå detta är oftast koffein. Samma ämne som vi får i oss av att dricka exempelvis kaffe, men i lite högre koncentration. Ett annat ämne är taurin som också ger denna effekt - men som samtidigt är ett ämne vi har naturligt i våra kroppar. 

Att energidryck har åldersgräns beror inte på att de är farliga att dricka. Normalkonsumtion är enligt Livsmedelsverket ingen fara alls. Unga tenderar dock att använda drycken som törstsläckare och det blir då lätt att man får i sig för mycket av de uppiggande ämnena och då kan de innebära en risk. Vill du veta med kan du läsa på Livsmedelsverkets sida om energidrycker där de berättar mer ingående. 

Så svaret är att visst kan man dricka energidrycker, men med måtta. Det är ju trots allt en läskedryck, fast med en uppiggande effekt.

 

18 Jun 2021