logo-image

LCHF - KLUBBEN

LCHF-julgodis

December månad är en tid då många arbetsgivare ställer reklamgodis, pepparkakor och massa annat gott på bordet i fikarummet. Äter man enligt lchf så är det ofta mycket av det som står där som man inte kan äta av. Det du kan göra, det är att fixa eget lchf godis hemma och ta med till jobbet. Kanske du har fler kollegor som uppskattar godis som är gjort lchf-style?

Vad finns det för godis att göra?

Det du ska undvika inom lchf är ju socker. Många gånger är det ju just socker i det mesta godiset. Men det går att byta ut sockret mot ersättning. Som till exempelvis sukrin. Då kan du helt plötsligt göra och äta ungefär samma sorts julgodis.

Bra recept

Här kommer två bra recept, ett på knäck och ett på fudge, givetvis då anpassat för lchf!

Lchf-knäck

2,5 dl grädde
1 dl sukrin gold
1 dl sukrin sirap gold
2 msk smör
Gör så här:

Blanda sötning, honung/sirap och kokosgrädde/vispgrädde i en tjockbottnad stor kastrull. Låt koka upp och rör under tiden. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda. Glöm inte att röra då det lätt bränner fast annars. Koka 20-45 min tills smeten har blivit seg. Om du använder termometer så ska knäcken visa 122-130 grader beroende på hur mjuk resp hård du vill ha den.

Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och hårdade ju högre temperatur du låter den få.

Fudge

2 dl vispgrädde (40%)
50 gram smör
1-2 msk sötning (sötströ eller sukrin)
Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt sakta värmas så att det sjuder. OBS: Det får inte koka, då kommer fudgen att skära sig.

Låt sjuda tills fudgen har tjocknat, det kan ta mellan 20 och 60 minuter beroende på hur stor kastrull du har. Passa den noga och rör om med en visp då och då. Häll sedan upp fudgen i en liten form som du har klätt med bakplåtspapper. Ställ in i kylen och när den har stelnat kan du skära upp den i små bitar.

Smaksättning: valfritt. Tillsätt något av dessa i kastrullen innan smeten kokar upp:

Vaniljfudge: 0,5 tsk vaniljpulver,
Pepparkaksfudge: 1 msk pepparkakskryddor
Chokladfudge: 2 msk kakaopulver
Saffransfudge: 1 påse saffran
Lakritsfudge: 1 msk lakritspulver.

2 Jun 2020