logo-image

LCHF - KLUBBEN

Varför får man halsbränna?

Något som en del kan drabbas av, det är halsbränna och sura uppstötningar. Det är inte ovanligt att få det då man börjar med LCHF till exempel, då man inte är van vid den maten. Viss typ av mat kan nämligen ge halsbränna. Om du äter stora måltider, fet mat eller starkt kryddade rätter så kan du få det.  Mat som irriterar magslemhinnan är även tomater, citrusfrukter, syrliga bär och läsk.

Orsaken till halsbränna är att magsaft kommer upp till matstrupen från magsäcken. Det kallas för magsaftsreflux. Det känns inte så behagligt men är dock sällan farligt. Det finns en del saker du kan göra för att lindra det, samt även testa bra läkemedel så som Gaviscon till exempel.

Vid magsaftsreflux är det vanligt att få ett eller flera av följande symtom:

  • Du får halsbränna.
  • Det kommer upp surt innehåll i munnen, så kallade sura uppstötningar.
  • Du får ont i övre delen av magen.
  • Halsbränna känns som en brännande känsla bakom bröstbenet eller upp mot halsen. Det kan också stråla bakåt mot bröstryggen. Därför kan uttrycket bröstbränna bättre beskriva känslan för en del personer.

Lindra halsbrännan

Det finns en del saker att göra för att lindra halsbrännan. Dels kan du testa att ändra i kostene. Skippa även att äta kvällsmål eller att äta stora måltider sent då magens syraproduktion ökar under natten. Försök även att stressa mindre och att gå ner i vikt kan även det lindra. Gaviscon är annars ett bra sätt att lindra din halsbränna på. 

19 Feb 2021